Vilka är skyldiga att rapportera sitt farliga avfall?
Företag och verksamheter som
- producerar farligt avfall
- transporterar farligt avfall
- tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet
- mäklar eller handlar med farligt avfall
- behandlar farligt avfall
Det innebär att såväl stora fabriker som små frisörsalonger, målerifirmor och biltvättar har skyldighet att rapportera. De behöver dessutom själva bekosta omhändertagandet av det farliga avfallet.
Rapportering av det farliga avfallet sker digitalt till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket. På deras webbsida finns stöd och information om hur rapporteringen ska ske.
Tycker du att det verkar svårt och krångligt? Lugn, Renall har både kunskap och erfarenhet för att hjälpa dig längs vägen. Kontakta oss för mer information.
Observera att hushållen fortfarande har möjlighet att lämna farligt avfall på miljöstationer och återvinningscentraler. Där finns också ofta personal som kan svara på frågan: Vad är farligt avfall?
Vad är farligt avfall?
Farligt avfall kräver särskild hantering. Renall har gedigen erfarenhet av att samla in och se till att det blir återvunnit på ett hållbart sätt. Våra säkerhetsrådgivare kan sin sak. De vet exakt hur avfallet ska klassificeras och tas om hand om. Du kan lugnt luta dig tillbaka, trygg förvissad om att vi har koll på läget.
Men vad är egentligen farligt avfall? Jo, det är avfall som kan ge allvarliga och bestående skador på människor, djur och vår miljö. Till exempel sådant som är explosivt, brandfarligt, frätande, cancerframkallande eller giftigt.
Exempel på farligt avfall:
- Bekämpningsmedel
- Bilbatterier
- Bränslen och oljor
- Klorin
- Lysrör, glödlampor och lågenergilampor
- Sprayflaskor som innehåller färg eller kemikalier
- Syror och alkalier samt saltsyra och kaustiksoda
- Termometrar med kvicksilver
- Tändvätska
- Uppladdningsbara batterier
Förpackningar med farligt avfall är ofta märkta med orangeafärgade farosymboler samt risk- och skyddsfraser som beskriver produktens innehåll av farliga kemikalier eller ämnen som kvicksilver, bly, kadmium och freoner. Men även elavfall, batterier, ljuskällor och impregnerat trä klassificeras som farligt avfall, och måste tas om hand om enligt de föreskrifter som finns.
Vill du veta exakt vad som är farligt avfall så regleras det i avfallsförordningen. Förordningen innehåller bestämmelser om avfall, dess hantering och förebyggande åtgärder. Här klassificeras också avfallet.
Renall har specialiserade miljökonsulter som kan hjälpa er med era frågor. Ni är mer än välkomna att kontakta oss.